Internet Vasten, nieuwe trend?
Internet marketing
HeleenVerkerk
Internet marketing
6 min
0

Internet Vasten, nieuwe trend?

6 min
0

Een aantal jaren geleden ging ik, samen met Ron en onze 2 zoontjes op vakantie naar Kos. Ik had net mijn nieuwe Iphone 4S gekregen (nou, ja gekregen…een vette abonnementsvorm voor 2 jaar en nog zo’n 150.- bijbetaling).

Maar goed, superblij met mijn nieuwe speeltje. De aardige en leuk uitziende verkoper (ja, ja daar ben ik gevoelig voor) had me overgehaald om een verzekeringsabonnement af te sluiten.

Eigenlijk veel te duur, maar deze jongeman verzekerde me van het feit dat als je mobiel stuk valt of iets anders en… ‘je zit op een terras in Maastricht, dan komt er binnen 24 uur een koerier naar Maastricht rijden en brengt je een nieuwe mobiel. Je hebt ‘m nodig voor je werk, dus…..’

Zo gezegd, zo gedaan.

Altijd stressen voor dat we op vakantie gaan. Zijn alle opdrachten weg?  Nog op het allerlaatst wat dingetjes afmaken. Heb ik iedereen gemaild? Fakturen de deur uit? Koffers gepakt? Niks vergeten? Pfff….wat een gedoe toch altijd.

Maar ja, op het moment dat we met 4 koffers en een grote handbagage tas in de auto zitten naar Schiphol heb ik vakantie. Heerlijk relaxen, de boel de boel en genieten van een aantal weken vrij, zon, een boek lezen, lekker eten en drinken. Geen werk, geen stress, gewoon samen met man en kinderen helemaal weg. Lekker ‘moeder’, ‘partner’  en ‘Heleen’ zijn.

Zo gaat dit al jaren. Het ene jaar pakken we de auto en rijden we naar Italië. We verblijven dan 2 weken op een camping aan één of ander bekend meer. Heerlijk!

En het jaar erop nemen we het vliegtuig naar een warm land en in een luxe appartementencomplex.

Voor mijn gevoel ben ik dan best relaxt en helemaal weg. De eerste paar dagen heb ik altijd nodig om alles los te laten en te wennen. Dan weet ik waar het zwembad is, verdwaal ik niet meer als ik alleen een boodschap ga doen. Kan ik de toiletten in 1 x vinden en heb ik mijn werk losgelaten.

Tenminste…….dat dacht ik!

cappucino at the poolTot een aantal jaren geleden, toen ik samen met met Ron en onze 2 zoontjes op vakantie naar Kos gingen en ik net mijn nieuwe Iphone had.

Op dag 2 zat ik op mijn ligbedje aan de rand van het zwembad. Even mijn mail checken… Met mijn nieuwe, o zo handige iphone, en er is hier gratis Wifi . Yoehoe!!!

Ron is een stukje fietsen, de jongens in het zwembad voor mij en mama met een ‘cappuccino at the pool’.

Relaxter kan niet, toch? Ik check mijn mail, kijk nog even op facebook en …..plop! Mijn nieuwe vriendje glijdt uit mijn handen zo in het zwembad. HELP!!!

Op dat moment was ik heel blij met mijn verzekering, want mijn mini Apple was overleden!

Die middag nog bezig geweest met de verzekeringsmaatschappij. Ze zouden een leentoestel kunnen opsturen naar Kos, maar die zou dan misschien pas na een dag of 5 of langer aankomen. Ik heb ze verteld dat dat niet hoeft, breng maar een nieuwe zodra ik thuis ben.

Die vakantie heeft voorgoed alle volgende vakanties veranderd. Ik heb nog nooit zo’n relaxte vakantie gehad!!!

Er was geen internet. Ik kon geen mails lezen, en dan toch even beantwoorden. Of je toch druk maken met iets wat misschien fout is gegaan. Geen voicemails beluisteren. Zelfs geen facebook of andere social media in de gaten houden. Wow!! Geen internet! Wat een vrij gevoel!

Vanaf dat jaar, neem ik mijn mobiel niet meer meer op vakantie. Of in ieder geval een mobiel zonder simcard en mijn mailprogramma gaat uit. Oke, oke….het enige wat er nog wel soms gebeurd is op facebook delen hoe leuk we het op vakantie hebben. (als er gratis Wifi is)

De vakanties zijn 10 x relaxter dan daarvoor. Ik blok alles, in ben nl weg en alleen maar ‘moeder’, ‘partner’ en ‘Heleen’

Het Internetdieet

Deze week had ik een meeting met Eelco de Boer over van alles en nog wat.

Op een gegeven moment kwamen we op het gratis e-book van Eelco: “Het Internetdieet” (http://winst.nl/ebooks/het-internet-dieet/)

En ja….het kwartje viel. Waarom dat vrije gevoel, zonder internet, niet elke dag? Zodat ik ‘echt moeder’ ben als de jongens uit school komen. En ik vele malen meer gefocust kan werken zonder al die afleidingen de hele dag.

Want ik MOET gewoon steeds even op je mobiel kijken. Misschien heb ik een app gemist, of ben ik getagd op facebook, of is dat mailtje waar ik op zat te wachten al binnen. En zo ja…kleine moeite om deze melding even tussendoor te beantwoorden.

Wat is Internet Vasten?

internet vasten heleen verkerk winstmodel design expertIk gebruik internet alleen tijdens van te voren bepaalde tijd. Daarvoor en daarna mag ik gewoon niet op internet. Wifi gaat uit, mobiele data gaat uit. Mailprogramma wordt afgesloten. Dus het kan gewoon niet! Dit is het plan: alleen tussen 12-14 uur en tussen 20.00-21.00 mag ik op internet. Dat laatste uurtje alleen als het niet anders kan.

Het grote voordeel is dat je volledig gefocust kunt werken aan 1 ding en in de ‘internet time’ werk ik alleen maar de internet dingetjes af. Dus mails, social media, online zaken (internet bankieren) e.d. Dit gaat veel sneller omdat je niet steeds van het een naar het ander hoeft te schakelen.

Gisteren is mijn eerste internet vastendag ingegaan. De uitdaging was om de dag te beginnen zonder internet. Dus niet eerst mail checken (en dus brandjes blussen), social media checken, weer even mail checken……, dan koffie zetten, mail checken, social media checken, nog 1 x mail….en dan beginnen..

Ik dacht altijd dat ik rustiger zou zijn als ik eerst mijn mails lees en beantwoord. Dan is iedereen die me iets stuurt te

vreden. En weet ik wat ik die dag eventueel nog extra moet doen. Daarna kan ik met een leeg hoofd beginnen…… Dat dacht ik!

Maar dit gebeurde er..

’s Ochtends als eerste wifi en mobiele data uit (moeilijk, maar ik heb echt niet eerst even gekeken ;))

Nadat ik de broodtrommeltjes en schooltasjes had klaar gemaakt, heb ik de jongens gewekt. Je zult het geloven of niet. Maar de druk was toen al minder. Het is een soort jezelf overgeven, net als mijn computer bijvoorbeeld stuk zou zijn en ik mijn mobiel ergens heb laten liggen. Je kunt er niks aan doen, dus ‘ben’ er dan maar gewoon!

Natuurlijk moet ik met mijn vak online werken. Zonder internet kan ik geen websites bouwen bijvoorbeeld. Dit is wat ik heb gedaan: in Google agenda mijn opdrachten voor die dag bekeken, in de mail alleen de informatie die ik daarvoor nodig heb in de bestemde mapjes gekopieerd. Daarna mailprogramma afgesloten en bij alle socialmedia platvorms uitgelogd.

Tot 12.00 uur ben ik afgesloten van afleiding. Geen whatsapp’s, geen mail en geen social media.

Het was beetje onwennig, want ik weet dat er mails zijn die ik moet beantwoorden. Maar toen vroeg ik mezelf af: ‘Wat gebeurt er als ik die om 12.00 u beantwoord i.p.v. nu direct?’ Nou, niets! 12.00 uur is ook best al snel. Dus het HOEFT NIET METEEN.

Het was heerlijk, voelde een beetje als spijbelen. Maar ik heb zelfs een kwartiertje mijn kop koffie in het zonnetje in de tuin opgedronken

Om 12.00 uur had ik ook nog eens alles af wat op mijn lijstje stond. Iets wat me anders nooit gelukt zou zijn.

Jahaha…en toen was het tijd! Ik heb maar 2 uur, dus als een jekko alles gemaild wat ik moest sturen. Alles lezen, archiveren, weggooien en beantwoorden. Facebooken (hmmm…er is niet eens zoveel geweest tijdens mijn afwezigheid)

Om 13.12 uur was ik klaar!! Ongelovelijk!! Dus tijd voor even pauze.

’s Middags toen de jongens uit school kwamen was er ook geen internet. Dus heb ik lekker de reclamefoldertjes in de zon gelezen. Hoezo vakantiegevoel?

Vandaag (het is nu 11.22 uur en tik dit in een word.doc) heb ik me zelfs tijd gegeven om dit artikel te schrijven. Want ik natuurlijk pas tussen 12-14 uur online ga zetten 😉

internet dieet na vakantieDus..wie doet er mee? Internet Vasten, een nieuwe trend?

Fijne, relaxte dag gewenst
Heleen

Reacties
Categorieën