Ondernemen
HeleenVerkerk
Ondernemen
5 min
0

AAN je business werken zonder schuldgevoel

5 min
0

Herken jij dit? Werken ‘aan’ je business klinkt als ‘niet werken’

Ik ben eruit! Ik snap eindelijk waarom ik het zo moeilijk vind om AAN mijn business te werken

Wekelijks coach ik (online) ondernemers en vertel hen hoe belangrijk het is om ‘aan’ je business te werken in plaats van ‘in’ je business. “Tuurlijk moet er ook gewerkt worden” zeg ik weleens.

Oeps…daar is ie.

Hoezo: Tuurlijk moet er ook gewerkt worden?

AAN je business werken is ook werken! En daar zit nou net het knelpunt. Hi hi..ik ben nu mezelf aan het coachen. Hoe heerlijk is dat, dat je jezelf kunt coachen terwijl je iemand anders coacht.

Zowiezo leer ik continue van anderen. Daarom heb ik ook het aller aller leukste werk wat er is, en is het ook zo ontzettend geweldig om te doen.

Maar nu heb ik het echt tegen mezelf. Ik kan me haast niet voorstellen dat ik de enige ben die deze belemmerende overtuiging heeft. ‘Aan je business werken’ is NIET werken. Je moet ook IN je business werken want er moet ook geld verdient worden 😉

24/7 IN je business werken is geen probleem

Ik kan echt de hele week in mijn business werken, er zijn altijd wel opdrachten die nog gedaan moeten worden. Nieuwe tools die ik moet uitzoeken of extra dingetjes voor mijn klanten. Die extra dingetjes zijn echt cadeautjes voor mij (en voor mijn klanten).

Vind het super om iets extra’s te geven. Cadeautjes geven vind ik heerlijk, dus dit voelt ook voor mij als een cadeautje om dit te kunnen doen.

Er valt altijd wel wat te faktureren, te offereren of een andere boekhoudklusje. In de business werken is totaal geen probleem. En voelt echt als werken: lekker productie draaien.

Helemaal kapot de dag afsluiten en zoveel mogelijk mijn todolijst voor die dag weggewerkt. Ik zeg express ‘zoveel mogelijk’, want het lukt me helaas bijna nooit om de planning voor die dag helemaal voor elkaar te krijgen. Behalve als ik me aan het internet vasten hou. Moet ik trouwens maar snel weer eens inlassen.

Geen focus vandaag

Deze week heeft onze jongste zoon nog vakantie. En als mijn kinderen vakantie hebben dan wissel ik tussen mama, ondernemer, vrouw zijn van.. en Heleen. Probeer sochtends zoveel mogelijk te werken. IN mijn business natuurlijk, want er moet toch geld verdient worden 😉 ?

En daarna probeer ik zoveel mogelijk mama te zijn. Op maandag en woensdagochtend ga ik trouw naar de sportschool waar mijn Personal Trainer op me wacht. (haha..het blijft enorm luxe klinken; een PT).

Die 2 sportmomenten hou ik er altijd in, vakantie of geen vakantie. Zelfs 2e pinksterdag, kerstdag etc gaat Heleen gewoon netjes een uur krachttraining doen. Zo gezegd zo gedaan. Toen ik vandaag terugkwam was onze jongste zoon net wakker en zat lekker te chillen op zijn ipod. Heerlijk vind ik dat om te zien. Een lekker relaxt mannetje (hij is 9 jaar) wat gedoucht en aangekleed samen met de hond muziek zit te luisteren of een youtubefilmpje aan het bekijken is.

Koffie zetten, douchen, even een eiwitrijk hapje eten (want dat moet na het sporten), laptop open in de tuin.

i love my online business

Ook al zoiets fantastisch…cool, ik realiseer me, terwijl ik dit tik, hoe bijzonder het is dat je gewoon in de tuin kunt werken als je dat wilt. Love my online business.

Zo, en nu beginnen……..

No way! Een beetje facebooken, mijn mail checken. Wat mailtjes beantwoorden, weer facebook checken….nog even mijn mail. Oh ja..wat staat er in google agenda voor vandaag? Even kijken…hmm dat hoeft perse, dat had ik al af, daar heb ik geen zin in.

Weer even facebooken. Oh, wie weet heb ik al antwoord op de mail van 2 minuten geleden…..

FOCUS!! WAAR BEN JE???

Er komt vandaag niks uit mijn handen. Inmiddels heb ik wel geleerd dat als er zo’n dag voorbij komt dat je dan misschien maar gewoon NIKS moet doen. Even een beetje lanterfanten. Ook al zoiets geweldigst; dat hoef je niet tegen je baas te zeggen: “Sorry mijnheer, maar vandaag heb ik geen focus, ik ga ff in de kantine zitten chillen. Morgen weer, ja?”

Met je eigen business kan dit wel  “Love My Online Business”.

Dus mijn agenda en planning geherschikt. De rest van de dag vrij gepland. Maar het voelt toch niet goed. Kids zijn aan het voetballen, de hond is uitgelaten en ik zit met een kop koffie en laptop in de tuin.

“Weet je wat? Omdat ik toch niks ga doen vandaag, ik ga lekker wat blogs lezen. En, oh ja..kan ik gelijk een lijstje maken met blogs die ik nog wil / moet schrijven” Tijdens het lezen van blogs van collega’s bedenk ik me meteen dat ik mijn freebies-lijstje wel kan aanvullen, en ook alvast de hoofdstukken voor de online training die ik nog moet maken. “Want ik ben toch niet aan het werk”

BAM!! #megainzicht

“Want ik ben toch niet aan het werk”

Hoor je het? Ik vind dus blijkbaar dan AAN je business werken niet onder werk hoort. En damn! Dat is juist WEL werken! Maar zo voelt het dus niet. Ik ben er uit. Dat is dus mijn blokkade. Deze moet ik zo snel mogelijk weg zien te werken.

AAN je business werken zonder schuldgevoel

maak tijd vrij om aan je business te werkenAlle keren dat ik AAN mijn business heb gewerkt zat er een deadline achter. Een productlancering, een product wat ik al had verkocht maar nog niet gemaakt, een challenge die ik had afgesproken met iemand (en je wilt natuurlijk niet afgaan)…

Voor mij is dit echt een mega inzicht! Tijd vrij maken om AAN je business te werken, en dat zonder schuldgevoel; want je bent niet aan het werk.

Waarom is het zo belangrijk om AAN je business te werken?

6 redenen waarom je aan je business moet werken.

1. Je bedrijf zal gaan groeien

Als je alleen maar IN je business werkt dan zul je waarschijnlijk lange dagen maken en snel aan je plafond zitten. Meer dan 24 uur zitten er nl niet in een dag, jammer he? Ook heb je geen overzicht van je bedrijf. Je ziet niet wat wel en wat niet goed gaat en hoe je dit eventueel kunt oplossen. Daar heb je geen tijd voor, want er moet productie gedraaid worden. En het liefst zo veel mogelijk. Je opdrachtgevers zijn nu jouw bazen. Zij bepalen je werkweek. Je bent de bouwvakker in je eigen bouwbedrijf

2. Je creatieve mind zal opbloeien

Door afstand te nemen van je business, dus even UIT je business te stappen

3. Je laat je business VOOR je werken

Dit kan alleen als je systemen gaat opzetten die het een en ander automatiseren voor je.

4. Je bedrijf gaat door, ook als je er niet bent

Als je uit de roulatie bent en je hebt alles geautomatiseerd, dan loopt je bedrijf gewoon door. Hoe cool is dat?

5. Je komt erachter wat je kunt uitbesteden en kunt deleten

Als je meer AAN je business gaat werken dan zul je zien dat je een aantal dingen tegenkomt die je misschien beter kunt deleten of uitbesteden.

6. Je kunt blijven groeien qua bedrijf, inkomen en vrije tijd

Als je dit niet doet dat zul je heel snel aan een plafond zitten op de groei van je bedrijf, je inkomen en je vrije tijd.

Ik ben benieuwd of jij ook genoeg AAN je business werkt i.p.v. IN je business, en hoe jij je er toe kan zetten hier tijd voor vrij te maken.
Vertel het me gerust in een reactie hieronder (mailen mag natuurlijk ook altijd)

PS Een tijdje geleden vroeg Janneke Stielstra of ze mij mocht interviewen voor haar Podcast. Erg leuk. Janneke stelde waardevolle vragen en het ging eigenlijk vanzelf.

Je kunt hier de podcast beluisteren>>.

Ik vertel o.a. wat voor verschil het maakt als je zorgt voor verplichte ontspanning; in mijn geval te besluiten om weer een pup in huis te halen.
Hoe je je productiviteit met factor 10 kan verhogen
De kracht van de juiste gewoontes en meer…

Reacties
Categorieën