Internet Vasten (deel 2)
Internet marketing
HeleenVerkerk
Internet marketing
3 min
0

Internet Vasten (deel 2)

3 min
0

In een vorig artikel heb ik je verteld wat internet vasten inhoud en hoe ik er mee om ga. Ondertussen……..een paar weken verder…

Ik verbaas me er nog steeds over hoe simpel maar ook lastig het tegelijk is om je aan dit ‘internet vasten’ te houden. De verleiding is zo groot en zo gemakkelijk.

Voorbeeldje:

De afgelopen 2 weken hadden mijn kinderen meivakantie. Voor een moeder, die ook nog eens zelfstandig ondernemer is, best lastig. Dit betekend namelijk dat mama ‘sochtends om 7.00 op staat, gaat werken (in de woonkamer, want je wilt wel thuis zijn) tot een uurtje of 11.00-11.30 uur. De kinderen zet je dan lekker verantwoord, voor de televisie. En ’s avonds als het hele spul op bed ligt kun je weer aan de slag.

Je wordt in tweeen gescheurd. Natuurlijk moet je er zijn voor je opdrachtgevers, er moet namelijk ook nog geld verdient worden. En je wilt tevens de perfecte, leuke moeder zijn die allerlei dingen doet met haar kroost tijdens een 2 weken durende vakantie!!! En dit alles zo relaxt mogelijk, graag. Want als mama gestresst is merken de kids dit meteen.

Omdat de ‘werktijd’ al zo schaars is, had ik bedacht het internet vasten op een laag pitje te zetten. Dat leek me handiger, zo kon ik werken en tegelijkertijd alles in de gaten houden.

Vervolgens heb ik weer 2 weken aangerommeld. Weg structuur! Ook ’s avonds is het hele ‘relaxte-ik-heb-vakantie-en-ben-niet-bereikbaar’ gevoel weg.

de-dag-wordt-bepaald-door-mobiel-en-emailEmail en iPhone bepalen je dag.

Het begint ‘sochtends al. Ik maak altijd een globale planning in google agenda voor de hele week, en zeker voor de dag die gaat komen. Op die dag wil ik de projecten en taken af hebben. Nu weet ik allang van mezelf dat dit heel vaak niet lukt, behalve tijdens mijn eerste internet vastenweek.

Ik open om 7.00 u mijn email-programma. 43 Mailtjes worden binnen gehaald. Even snel doorscrollen, en dan maar meteen de berichten verwijderen die ik niet meer nodig heb.

‘Oh…alleen vandaag 40% korting bij Neckermann’. Toch even snel kijken, maar gauw de site weer afgesloten, ik moet nl. werken. ‘heb jij je moederdagcadeau al in huis?’ is de volgende mail. “Oh ja…moederdag! Wanneer is dat ook alweer? Wat zal ik deze x bedenken??” Weer verstrijken er een aantal minuten.

Volgende mail: een opdrachtgever vraagt welk letterfont ik heb gebruikt. Nou, laat ik dat meteen maar opzoeken en terugmailen. Is dat maar geregeld. – weer ’n kwartier verder.

Voor ik het weet is het eerste 1,5 uur om en heb ik eigenlijk niets gedaan wat in mijn planning stond. Shit!

Zo gaat het de hele ochtend een beetje. Om de haveklap hoor ik het ‘pingen’ van mijn mailprogramma of een PB-tje van facebook. En ja…daar moet ik dan toch meteen maar even antwoord opgeven. Weer een half uur verder.

relaxte-moeder-tijdens-meivakantie’s Middags, als ik de relaxte moeder uitprobeer te hangen, heb ik moeite om mijn onrustige gevoel te bedwingen. “Als de jongens tv kijken, kan ik wel even met mijn mobieltje op facebook”.

Wij zijn zo gewend ons leven te laten leiden door invloeden van buitenaf. En ondanks dat ik het effect van het internet vasten van de weken ervoor had ervaren, trap ik er toch met beide ogen weer in.

Weer gewone dagen.

Afgelopen dinsdag gingen de jongens weer naar school. Heerlijk! Weer gewone dagen. En dus ’s ochtends meteen wifi uit, mobiele data uit. Wat een relaxt ontbijt samen met mijn schatten (die helemaal geen zin hadden in deze ‘gewone dagen’).

En ja, hoor….hoe simpel is het? Voor 12.00 uur had ik alles af wat ik af wilde hebben en ging mijn ‘internet tijd’ in. Voor 13.00 uur waren alle mails afgehandeld en opgeruimd. Op een of andere manier laat ik me dan ook niet meer verleiden om even de Neckermann kortingen te bekijken of andere niet belangrijke dingen te checken. Ik maak meteen mijn planning voor de middag en de rest van de week compleet met de issues die ik tegenkom tijdens mijn email-slagveld.

Tijd zat om te lunchen en nog een kop koffie te zetten. De rest van de week gaat voorspoedig en het heerlijke gevoel van ‘rust’ komt direct terug.

Oh, oh…ik zou het wel van de daken af willen schreeuwen: GA OFFLINE!!! Maar niemand schijnt het te begrijpen zoals ik dat doe.

Begin de dag goed.

Wat mijn ervaring is, is dat als je ‘s ochtends niet goed begint, dat dit je hele dag vervolgens beinvloedt. Het beinvloedt je stemming, je gevoel, je stressgehalte (je krijgt nl. alles gewoon af), je productiviteit, je focus en je vrije tijd!

Ik zou je willen uitdagen om voor 3 dagen het internet vasten uit te proberen. En dan ben ik heel benieuwd wat jouw resultaten en ervaringen zijn.

Happy offline day!
Heleen

 

 

Reacties
Categorieën